BALANÇ 6: REALITZACIÓ D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES I DE CONEIXEMENTS AMB ALTRES PROJECTES SEMBLANTS

Des dels seus inicis el Banc de temps de Vilafranca està en continuo contacte amb diversitat d’iniciatives de naturalesa anàloga.

A nivell comarcal, s’han realitzat activitats conjuntes i seguiment amb els altres bancs de temps del gran Penedès, així com també s’ha compartit assessorament per poder millorar les respectives iniciatives. Concretament amb els bancs de temps de l’Alt Penedès, als municipis de Santa Margarida i els Monjos i Sant Sadurní d’Anoia, es creà un grup de whatsapp per a facilitar la comunicació i caminar plegats, unint esforços. I amb els bancs de temps del Baix Penedès, a Calafell i el Vendrell també s’hi ha estat relacionant al llarg de l’etapa de gestió pública.

Amb la resta de bancs del territori català, espanyol i internacional també s’hi ha estat en contacte, a través de missatgeria whatsapp, gràcies als Grups de Gestors de bancs de temps de Catalunya i el de bancs de temps d’Espanya i internacional. En aquests espais virtuals es compartien les activitats organitzades en els respectius bancs i alhora han servit per millorar-ne el seu funcionament. També cal fer esment que en temps de confinament i de l’inici de la pandèmia es van compartir participants dels seus bancs a les nostres activitats online. Especialment als bancs de temps de Lleida, del Berguedà, de Sarrià-Sant Gervasi i al Banco del tiempo de Lima (Perú).

Volem destacar en especial la relació amb l’equip gestor de terres gironines dels bancs de temps Santa Cristina d’Aro i Pont del Dimoni (Girona-ciutat). També amb l’Associació pel Desenvolupament dels bancs de temps i l’Associació Salut i Família, ambdues de Barcelona ciutat. Agraïm a les persones responsables de les diferents entitats el seu suport, ajuda incondicional des del primer moment perquè ha estat clau per a la continuïtat i millora del Banc de temps de Vilafranca del Penedès.

Una altra de les accions que se’ns ha demandat bastant ha estat poder compartir assessorament per a la creació de nous bancs de temps interessats de la comarca i d’altres àrees de Catalunya.

A nivell local també ha estat rellevant la col·laboració amb els següents serveis municipals i una entitat social: Medi Ambient, Cultura (Biblioteca Torras i Bages / L’Escorxador) i Mercats. En els 3 serveis propis de l’ajuntament de Vilafranca del Penedès s’hi han organitzat i realitzat activitats conjuntament.

A més la iniciativa del Banc de temps de Vilafranca del Penedès es retroalimentava amb l’Associació Ressò encarregada del banc d’aliments de la comarca anomenat “Rebost Solidari”, mentre van estar en actiu les activitats en grup. El nexe d’unió en ambdues iniciatives es donà quan les persones que no formaven part del Bdt Vilafranca havien de fer una donació d’aliments per a poder participar a les xerrades i tallers organitzats des del banc de temps.