Fem Xarxa entre bdts

Ja des dels inicis del Banc de temps de Vilafranca del Penedès, l’any 2015 fins a l’actualitat s’ha mantingut en contacte amb altres iniciatives de la seva mateixa naturalesa, tant a nivell nacional com internacional.

Els primers contactes van ser a nivell comarcal amb els 2 primers bancs de l’Alt Penedès,  Banc del temps Santa Margarida i els Monjos Banc de temps de Sant Sadurní d’Anoia.  I també a comarques properes com el Baix Penedès (el Vendrell i Calafell amb els seus respectius bancs de temps). Més endavant va néixer un fort vincle amb les terres gironines, gràcies al Banc de temps de Santa Cristina d’Aro Banc de temps del Pont del Dimoni  a Girona.      I a partir d’aquí se’ns va obrir l’oportunitat de formar part de nous grups de treball i col·laboracions amb bancs de temps de tot el territori català, nacional i internacional. Gràcies a l’Associació pel desenvolupament dels bancs de temps (Adbdt), l’Associació Salut i Família (Asif) i  Xarxa Global dels bancs de temps.

2017 Inici de la col·laboració amb el Banc de Temps de Calafell (Ahesat Hogar-Escuela)

Són una Entitat participativa en l’Acció Social, amb la intenció de portar al municipi i a l’entorn activitats, coneixements i experiències que contribueixin en l’empoderament, la convivència i la passió per construir una societat Sana i Responsable. Una de les seves accions és el Banc de Temps entre moltes d’altres http://eldamdeahesat.blogspot.com.es/

Una participant del BDT Vilafranca, Anna Pereira i la seva filla, van assistir a un dels Tallers de Cuina organitzats pel Banc de Temps Ahesat Hogar-Escuela (Calafell). Arran d’aquesta experiència es passa a valorar la possibilitat d’unir esforços entre ambdós bancs, de manera que persones d’un i altre banc puguin participar en les seves activitats organitzades.

2017 Col·laboració amb el Banc de Temps de Santa Margarida i els Monjos

La Rosada Rovira, participant del Banc de Temps Vilafranca, va dinamitzar el taller de Txi-Kung diumenge 20 de maig a Santa Margarida i els Monjos dins la programació de “Cuidem-nos” organitzada pel Banc del Temps SMMonjos. Els participants van poder gaudir d’un seguit d’activitats saludables durant tot el matí. Des del BDT Vilafranca estem molt satisfets d’haver-hi col·laborat i amb ganes de continuar unint esforços.

2017 Creació d’espais de relació de Bancs de Temps de l’Alt Penedès: Santa Margarida i els Monjos, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès.

Compartir experiències i fent-nos difusió de les diferents activitats programades a través de les xarxes i amb els nostres usuaris.

Dues reunions tècniques amb l’equip gestor dels altres dos bancs de temps de la comarca per idear una possible activitat conjunta a realitzar-se en el segon semestre. Van tenir lloc el dijous 24 de maig i dimarts 26 de juny. L’equip gestor de el Banc de Temps de Santa Margarida i Els Monjos i el de Sant Sadurní d’Anoia van formar part de les trobades. La tipologia d’acció unificada encara s’està gestant, possiblement sigui la gravació d’un vídeo promocional dels Bancs de Temps de l’Alt Penedès.

Creació d’un grup de whatsapp per millorar la comunicació entre els tres equips gestors dels bancs a l’hora d’organitzar l’activitat comuna de creació d’un vídeo promocional dels bancs de temps de la comarca. Però malauradament per raons alienes s’ha hagut de posposar l’acció. De totes maneres el grup continua en funcionament per tal de mantenir el contacte i organitzar noves activitats l’any vinent o reprendre aquesta activitat de gravació d’un vídeo.

2017 Participació en la 3a Festa del Temps a Barcelona

Es va assistir a la celebració anual de la Festa del Temps que tingué lloc per 3r. any consecutiu, coincidint amb els 5 anys del Banc de Temps de Sants. Es va realitzar el dissabte 2 de juny. Aquesta activitat va permetre intercanviar vivències i aprendre noves formes de funcionament per tal de millorar el nostre banc de temps. Un espai d’intercanvi i coneixements amb els Bancs de Temps de Barcelona i de la resta de Catalunya.

Un grup de participants del BDT Vilafranca junt amb part de l’equip gestor del Banc de Temps de Sant Sadurní d’Anoia van poder participar en l’acte.
En definitiva, va ser una nova oportunitat per donar-nos a conèixer més enllà de l’Alt Penedès i ampliar la xarxa de contactes per properes activitats.

2019 Participació en la 8a jornada de portes obertes del Banc de Temps Pont del Dimoni (Girona)

El dissabte 23 de març es va celebrar la vuitena jornada del Banc del Temps del Pont del Dimoni que va coincidir amb el Primer Dia Mundial del Banc del Temps (International TimeBanking Day), una data triada per ser l’aniversari del seu fundador als Estats Units en els anys 80, Edgar Cahn. El Banc de Temps de Vilafranca del Penedès va participar en aquesta jornada que va permetre conèixer d’aprop tot l’equip del Bdt Pont del Dimoni, encapçalat per Belén Alvárez (presidenta del Bdt Pont del Dimoni) i Pablo Lidoy (ideòleg del Bdt Pont del Dimoni).

Durant les jornades es va poder gaudir de més de 50 activitats aptes per tots els públics dinamitzades per els membres del seu propi Banc del Temps. Per exemple, fotografia, escacs, dansa folk, neteja facial, trenes africanes, jocs gegants tradicionals, etc. Pel que al programa tècnic va consistir en els bancs del temps especialitzats: BdT a una presó de Madrid, el projecte del BdT a l’Hospital Josep Trueta, el BdT per emprenedors amb “La Colaboradora” de Saragossa, un fons de pensió en temps de Suïssa i el BdT per la gent gran al Japó.
Més informació al web https://medium.com/joelmedirperiodista/un-banc-del-temps-universal-b845d83b8e51.

Les jornades a Girona han permès a la tècnica del projecte poder formar part de tres equips de professionals relacionats amb els bancs de temps i el sistema de comunicació és a través de missatgeria grups de whatsapp. Un dels grups es correspon a gestors del món (Espanya, Sudamèrica, França), l’altre a gestors només de Catalunya i el tercer grup, es correspon a l’organització de caminades per part dels diferents bancs de temps del territori català. El fet de participar en els tres equips ha estat una gran oportunitat per donar a conèixer el banc de temps de Vilafranca i a la vegada, està essent enriquidor per nodrir-nos de coneixements i bones pràctiques per tal de millorar el funcionament del nostre servei.

2019 Presència gràfica en el 20è aniversari dels Bancs de Temps a Espanya a Madrid

Els dies 5, 6 i 7 d’abril han tingut lloc les jornades per celebrar el 20è aniversari de l’inici dels Bancs de Temps a Espanya, a Madrid. Han estat organitzades des de l’Associació per el Desenvolupament dels Bancs de Temps presidida per Julio Gisbert i l’Associació Salut i Família, amb el recolzament de Medialab Prado Madrid i d’altres organitzacions.

Elvira Mendez, directora de l’Associació Salut i Família, l’entitat que va engegar el primer Banc de Temps al barri de Guinardó a Barcelona, va donar el tret de sortida de les jornades. Andreu Hp va presentar el llibre “Give and take, com els Bancs de Temps estan transformant la Sanitat”. Julio Gisbert va parlar sobre el futur dels Bancs de Temps i la innovació. Beto Salazar de la Fundación Esquel va explicar la xarxa dels bdts a Equador i Jean Bourdariat va parlar de Ecotemps de França. Martin Simon, fundador del moviment dels bdts a UK, va presentar de l’impacte dels bancs per millorar la salut mental i física.Christine Gray va presentar el seu projecte “gathering with a purpose”. I finalment Edgar Cahn, fundador del moviment dels bdts a Estats Units, va ser el convidat d’honor de l’esdeveniment.

El Banc de Temps de Vilafranca del Penedès hi va estar present gràcies a Julio Gisbert i Josefina Altés que van fer possible mostrar els materials de difusió en paper del nostre banc durant la celebració de les jornades juntament amb d’altres bancs de Catalunya i de la resta de l’Estat.

2019 Participació a la Caminada multitudinària “Puig-Reig terra de templers i de telers” dels bancs de temps de Catalunya

El diumenge dia 2 de juny el Bdt del Berguedà va organitzar una caminada multitudinària destinada a membres dels bancs de temps de Catalunya. 7 participants del Banc de Temps Vilafranca van formar part del grup de 56 caminaires procedents de 10 Bancs de Temps de Catalunya: BdT Lleida, BdT de Vilafranca del Penedès, BdT de Sant Sadurní d’Anoia, BdT de Piera, BdT de Sant Celoni, BdT Pont del Dimoni (Girona), BdT de Vic, BdT de Blanes, BdT del Moianès,  BdT del Berguedà. En la sortida es va poder veure patrimoni natural, cultural i industrial del riu Llobregat gràcies a la guia d’en Francesc company del Berguedà i tot els membres del seu banc.

Però també es va comptar amb les actuacions sorpresa de dues artistes. Una d’elles és la Belén del Bdt Pont del Dimoni i Bdt Berguedà que va interpretar diverses melodies durant la visita a les dues esglésies. I l’altra és la Josepa del Bdt de Piera que ens va fer un petit recital de poesies de creació pròpia.

2019 Participació en la visita comentada als carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia

Dissabte 17 d’agost a les 9h del matí, Josefina Altés organitzava la sortida amb l’assistència de diferents Bancs de Temps de Catalunya (71 persones) d’indrets com: 17 del Bdt Piera, 11 Bdt Girona, 11 Bdt Vic, 7 Bdt Sant Celoni, 5 Bdt La Sagrera, 5 Bdt Gavà, 2 Bdt Calafell, 2 Bdt Vilafranca, 2 Bdt Sants, 2 Bdt Gràcia, 1 Bdt Fort Pienc, 1 Bdt Santa Cristina d’Aro i 2 Bdt Sant Sadurní d’Anoia, 3 Bdt Sant Cugat del Vallès.

La guia fou durant molts anys la presidenta de l’Associació Salut i família, responsable d’impulsar la creació dels primers bancs de temps a territori espanyol. Per tant, a banda de ser bona coneixedora del barri de Gràcia, ha estat una peça clau en el món dels bdt’s. Actualment tot i estar jubilada, continua implicada en les iniciatives que s’impulsen en aquesta temàtica.

2019 Participació a les Jornades del XX Aniversari dels Bancs de temps a Barcelona

El divendres 29 de novembre a Barcelona al Caixa Fòrum es va organitzar des de l’Associació Salut i Família, les jornades de celebració dels 20 anys de bancs de temps a l’Estat Espanyol. El Banc de temps de Vilafranca del Penedès també hi vam participar. Va ser una trobada molt enriquidora i interessant ja que vam poder conèixer diversitat d’experiències del món dels Bancs de temps tant de Catalunya com d’Itàlia i Portugal. Per a més informació de les jornades consultar el següent enllaç: https://www.flickr.com/photos/associaciosalutifamilia/albums/72157712025527536?fbclid=IwAR1jQL1SLDMhxjKOTAXPSpcg_BpFlCnNUYSDTFroggBjCZgg8NQAtOKySFI

2020 Crear xarxa amb la pàgina de facebook Temps per compartir durant el confinament  (inici març) 

L’Associació Salut i Família, una de les entitats gestores rellevants en el sector dels bdt han obert una pàgina de Facebook per a tothom interessat en compartir el dia a dia durant el confinament, tant persones individuals com iniciatives de bancs, anomenada: “Temps per compartir durant el confinament”. Cada dia es publiquen entre un i altre espai virtual informacions d’arreu perquè els respectius usuaris es mantinguin actius.

2020 Compartir activitats del BDT Vilafranca a la Xarxa Global dels bancs de temps (inici maig)                                                                                                                                                                                

El format virtual permet ampliar el públic potencial per participar a les activitats en grup. S’ha optat adreçar la programació, no només al nostre municipi i comarca sinó també difondre’s a nivell de Catalunya a través de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de temps i també s’ha difòs a través de la Xarxa Global dels Bancs de temps. I de la mateixa manera, els nostres membres tenen l’opció de participar en d’altres iniciatives.

2020 Participació al grup d’anglès online del Banc de temps Pont del Dimoni  (inici març)                                     

3 participants del Bdt Vilafranca participen al grup online d’anglès de Girona cada dimarts mentre duri el confinament. En aquests moments més que mai s’ha fet evident que les barreres entre territoris no existeixen i que el moviment dels bancs va més enllà d’un territori concret. De manera que es dona la oportunitat d’ampliar la diversitat de participants dins el món dels bdts i ara la xarxa de relació entre bancs de temps s’ha fet més ferma. En temps de Covid19 el funcionament dels bancs de temps ha esdevingut un canvi substantiu i necessari, i posa en evidència de la seva gran necessitat d’existir i millorar.

2020 Col·laboració amb el Banc de temps del Berguedà en temps de confinament

Arran de les activitats virtuals organitzades des del Bdt Vilafranca del Penedès els companys i companyes el Berguedà van participar en bona part de les propostes plantejades. I es va iniciar un vincle més estret amb la comunitat del banc de temps del Berguedà.

2021 Reunió virtual equips gestors dels Bancs de temps del Penedès

15 d’abril del 2021 trobada virtual amb els referents dels bancs de temps de l’Alt Penedès: de Sant Sadurní d’Anoia, Xènia  i el nou gestor del Banc de temps de Santa Margarida i els Monjos, Joan Grasa. Aquesta trobada va permetre conèixer les realitats actuals de cadascun dels bancs de la comarca i es va valorar la possibilitat d’organitzar una nova activitat conjuntament més endavant. I es va reprendre la comunicació a través del grup de whatsapp en la primera etapa dels equips gestors del Penedès.